Babeczki dyniowe z prostego przepisu mojej koleżanki. Cały dom pachnie, kiedy się pieką

Dodano:
Babeczki dyniowe Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Z tym jesiennym deserem poradzi sobie każdy. Proste babeczki dyniowe uwielbia piec moja koleżanka i to od niej mam ten przepis.

Kiedy koleżanka pierwszy raz je przyniosła, zniknęły do ostatniego okruszka, a ja już po pierwszym kęsie poprosiłam o przepis. To puszyste i wilgotne zarazem babeczki dyniowe, pięknie pachnące cynamonem. Podstawowy przepis jest bardzo prosty, a jeśli chcesz, do babeczek można też dodać owoce lub czekoladę (o tym dalej). To babeczki doskonałe do kawy czy herbaty, ale też łatwe do zabrania jako drugie śniadanie do szkoły czy przekąska do pracy. Można je upiec nawet wcześnie rano, bo nie zajmuje to wiele czasu.

Jak zrobić proste babeczki dyniowe?

Aby zrobić te babeczki, potrzebujesz puree z dyni. Przygotujesz je bardzo łatwo (i warto zrobić więcej, bo można z niego zrobić inne desery, ale też zupy, pasty kanapkowe czy dodać do klusek, farszów do pierogów itp.). Pokrój dynię na plastry lub w kostkę, ułóż na blasze i piecz do miękkości w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Miękkość dyni sprawdź widelcem. Gotową dynię zmiksuj na gładko i po ostudzeniu można dodawać ją do ciast, w tym babeczek z przepisu. Idealnie nadaje się tu popularna dynia hokkaido: nie trzeba jej obierać ze skórki (można ją piec ze skórką i miksować ze skórką).

Samo szykowanie babeczek jest wręcz dziecinnie proste. Ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Tego typu ciasta mieszamy zawsze tylko do połączenia składników.

Przepis: Babeczki dyniowe

Proste babeczki bez miksera.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
269 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 170 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 200 g purée z pieczonej dyni
  • 2 jajka
  • 150 g roztopionego masła
  • 60 ml mleka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaW jednej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, środki spulchniające, cukier, w drugiej wymieszaj składniki mokre: jajka z mlekiem i purée z dyni. Do suchych składników dodaj masę z dynią i wymieszaj wszystko krótko, tylko do połączenia składników.
  2. Pieczenie babeczekPrzełóż ciasto do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).

Inne pomysły na babeczki dyniowe

Przepis na te babeczki jest o tyle uniwersalny, że można do niego dołożyć ulubione dodatki. Moja koleżanka często piecze je w wersji z owocami: wówczas przed pieczeniem na babeczki wystarczy wyłożyć po kilka owoców lub ich kawałków. Świetnie smakują z malinami, wiśniami czy pokrojonymi na cząstki śliwkami (mogą to być mrożone owoce, przed pieczeniem trzeba je rozmrozić). Do babeczek można też dodać kawałki czekolady lub orzechy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...